
אלטולמפרולוגוס קלווס
מאי 8, 2016
עשרת הדיברות להחזקת בריכת נוי במזג אוויר חם
ספטמבר 8, 2016הקמת בריכת נוי, מא' – ועד ת'
יש לכם חלקה לא מנוצלת בגינה ? פינה על הגג שזועקת משיעמום? בריכת נוי היא הפיתרון האידיאלי בשבילכם – הדגים הגדולים והצבעוניים, פיכפוך המים מהמפל הקטן בפינה, צל ענפי הגומא הגדולים והיופי שאין שני לו – יהיו למרכז העניינים לאורחיכם ופינה של שלווה ומרגוע בשבילכם.
ראשית כל, צריך לזכור שבריכת נוי דורשת שטח ומקום. נדירות הבריכות בתוך הבית (למרות שיש "משוגעים" לדבר שבנו בריכת חרסינה או אפילו זכוכית במרכז חדר הכניסה!). על פי רוב – נחפור בריכה בחצר הבית, או אפילו בדירת גג (פנטהאוז) – באמצעות בניית "אמבטיה" אטומה למים.
לפני שנכין את השטח צריך לקחת בחשבון כמה גורמים
קרבה למים ולנקודת חשמל באיזור (טריוויאלי ככל שזה ישמע, לא כולם לוקחים זאת בחשבון!) – כמו כן , יכולת לרוקן את המים מהבריכה נדרשת: אפשר להשקות עימם את הגינה שמסביב. אם לא, אז רצוי שיהיה ניקוז באיזור.
שנית – בריכת נוי צריכה אור שמש, אבל לא ישיר. לכן כדאי למקם אותה בצד הצפוני של בית, תחת עליו של עץ גדול או אפילו, תחת סככה! שמש ישירה יכולה לגרום לשתי בעיות עיקריות: פריחה של אצות ירוקות שלא יאפשרו לנו לראות את הדגים וכן – התחממות לא רצויה של המים שיכולה תמיד להביא לנזקים.
בריכת נוי בגינה ניתן לבנות בשלוש צורות עיקריות. הזולה והמקובלת שבהן היא הכנת חפיר בצורה מסויימת ואטימתו באמצעות יריעות פלסטיק ייעודיות. יריעה שכזו זולה יחסית ויש לעגן אותה בקרקע באמצעות הנחת אבנים כבדות על שולי הבריכה, אשר ימנעו מהיריעה להחליק לתוך המים ולאבד את יעודה.
אפשרות שנייה היא לרכוש בריכה מוכנה מפלסטיק או פיברגלס בעלת צורה מוגדרת, ואז לחפור בהתאם לצורה ולהניח את הבריכה פנימה. בריכות אלו דומות מאד לבריכות השחייה לילדים, הן אטומות וממוגנות מים ונוחות מאד לעבודה.
אפשרות שלישית, היקרה והמהודרת ביותר, היא להביא קבלן בריכות נוי אשר יחפור וידפן את הבריכה בבטון ובאפוקסי. דבר אשר יאפשר לכם למעשה לעצב בריכה ככל העולה על רוחכם, בכל צורה ועומק אפשריים.
בבריכת נוי על גג – מוטב להשקיע בריצוף קרמי או בבטון מצופה אפוקסי – הכל הולך כל עוד לא מדובר על גלזורה (ציפוי מתכתי שעלול להזיק לבעלי החיים השוכנים בבריכה!).
אין מימדים מוגדרים לבריכה
החוש העיצובי שלכם הוא הגבול. יחד עם זאת, מקובל לבנות אותה בעומק שעולה על 40 סנטימטר ובנפח שעולה על חצי קוב. כל המרבה, הרי זה משובח! בריכה גדולה יותר תאפשר לכם לגדל כמות גדולה יותר של דגים (ותיתן להם מקום שחייה רב יותר!). כמו כן, ככל שנפח המים בבריכה גדול יותר, כך היא תהיה יציבה יותר ותבטיח את בריאותם וחייהם של הדגים החיים בה!
מה שכן חשוב שתהיה בבריכת נוי היא מערכת פילטרציה איכותית. פילטר הוא למעשה מיכל, אשר מכיל את כל חומרי הפילטרציה (מדיה) ודרכו זורמים מים. ניתן להשתמש בפילטרים מקצועיים לבריכות נוי – אשר הייתרון הגדול בהם הוא היעילות המוגברת נוכח המבנה הפנימי שלהם. אם מחפשים משהו יותר דקורטיבי, אפשר להשתמש בכד גדול, אדנית או כל מיכל מים אחר שזמין לכם.
מה שחשוב באמת בפילטר הוא המדיה, אשר מתחלקת לשלושה סוגים:
מדיה מכאנית – פילטרציה אשר תפקידה לתפוס חלקיקים צפים במים. פילטר צפוף, דמוי צמר, אשר יהיה בשימוש לפרק זמן קצר יחסית (מספר ימים עד שבועות) וייזרק לפח כאשר יתמלא לכלוך ולא יוכל עוד לסנן. פילטר כזה דומה בפעולתו לפילטר של מזגן. ניתן לשטוף אותו ולהחזיר אותו לשימוש מספר פעמים לפני שהוא כבר יאבד את הצפיפות שלו ונצטרך להשליכו לפח.
מדיה כימית – חומרים פעילים אשר תפקידם לספוח מומסים שונים מהמים, דוגמת פוספאטים, ניטארטים, חומרי צבע שמופרשים מעלים ומאצות. מדיה כימית אפקטיבית תשאיר את המים צלולים וקריסטליים ותמנע התפתחות והתפרצות של תחלואה לא רצויה במערכת.
מדיה ביולוגית – מדיה ביולוגית היא למעשה מדיה קרמית או פלסטית בעלת שטח פנים גדול מאד (כדורים חלולים למשל) אשר עליה מתפתחת בקטריה חיובית. תפקיד הבקטריה לנקות את המים מהפרשות הדגים ולאפשר לדגים להתקיים במערכת הזו.
אל הפילטר נוליך מים באמצעות משאבות בריכה. רצוי למקם את המשאבות הללו במרכז הבריכה או באיזור העמוק ביותר שלה – שבו יצטברו רוב הלכלוך והמשקעים. המים יעברו דרך הפילטר או הפילטרים השונים ויחזרו לבריכה באמצעות זרימה חופשית (כוח המשיכה). מתכננים חכמים ימקמו בדרך החזרה של המים מהפילטר כמות גדולה של צמחי מים. צמחיית המים יכולה לספוח חלק גדול מהמומסים המזהמים ולהתקיים עליהם – כך אנו זוכים לכמה דברים במקביל: צמחייה עשירה, סיוע בניקוי הבריכה והסתרת הפילטרים ע"י אותה צמחיה עצמה!
יחד עם כל זה – רצוי לציין שפילטר הוא לא פיתרון מושלם
הוא מאפשר לדגים לשרוד אבל לאורך זמן, הם ימותו בסופו של דבר כתוצאה מהצטברות של רעלנים שונים במערכת שאותם הפילטר לא מסוגל לסלק. לפיכך – יש חובה לבצע החלפות מים חלקיות (10% – 25%) אחת לחודש. החלפות המים יתבצעו באמצעות ניקוז מי הבריכה – או שאיבתם באמצעות משאבה טבולה וצינור לאחר ניקוי פני הבריכה באמצעות מטאטא או סקרייפר.
בריכת נוי זקוקה גם לחימצון – באמצעות מפל, הרמת מים ע"י משאבה או אפילו מתקן חימצון ייעודי. לדעתי – החימצון הטוב ביותר שקיים הוא מפל – הוא מדמה את הטבע, הוא מזרים כמות גדולה של מים ומאפשר תנועה שלהם והוא מוסיף אווירה וצליל נפלא לכל גינה!

רוצים ייעוץ? הקמה של בריכת נוי? רוצים לקנות דגים לבריכת הנוי שלכם? זקוקים לניקיון ותחזוקה שוטפים? אנחנו כאן בשבילכם. צרו עמנו קשר באמצעות טופס הפנייה המצורף, אל תשכחו להשאיר שם ומספר טלפון כדי שנחזור אליכם בהקדם