
מולי שיש
ינואר 29, 2016
קורידורס סטרביי
ינואר 29, 2016גמבוזיה – Gambusia
הגמבוזיה הוא זן של דגי מים מתוקים, אשר ידוע גם בכינוי "דג היתושים". הוא שייך למשפחת המשריצים החיים (המונה גם גופים, מולים וסייפנים). השם "גמבוזיה", נובע מן הביטוי הספרדי-קובני "גמבוזינו", שפירושו – חסר תועלת.
דגים אלו מגיעים במקור ממפרץ מקסיקו, שם הם ידועים כבר שנים רבות כניזונים מלארווה (השלב המימי, דמוי התולעת) של יתושים. הגמבוזיה הינה דג עמיד למדיי והיא יכולה לשרוד באיזורים של מים עומדים, דלים בחמצן, בעלי מליחות גבוהה (כולל מי ים!) וטמפרטורות גבוהות – עד ל 42 מעלות (!) לתקופות קצרות.
סיבות אלו הפכו את הגמבוזיה לדג המים המתוקים בעל התפוצה הגבוהה ביותר בעולם, בעיקר בזכות האדם, אשר משתמש בה כדי לשלוט על אוכלוסיית היתושים באזורי המחיה שלו.
הגמבוזיות מתפשטות עוד ועוד, הן באופן טבעי והן באמצעים מלאכותיים. לא הכל וורוד – בחלק גדול מהמקרים, הכנסת הגמבוזיות ע"י בני אדם למקווי מים מקומיים, גרמה לתמותה של דגים אנדמיים (אזוריים, מקומיים), אשר אכלו בעצמם את זחלי היתושים (ועשו זאת לא פחות טוב מן הגמבוזיה).
למעשה – הכנסת הגמבוזיה למקווי מים לא שינתה כלל את כמות היתושים – אלא רק פגעה בדגה המקומית ובבעלי החיים הסמוכים לה. כך למשל, הכחידה הגמבוזיה זנים מסויימים של דגים וצפרדעים באוסטרליה, וגרמה להכחדה מוחלטת של דגי קשת באיזורים סאב טרופיים מסויימים.
הגמבוזיה היא דג קטן ואפור, עם זנב עגול ושחור ופה עליון, אשר נועד לאכילה מפני המים. גודלם וצורתם (אם לא הצבע) מזכירים את הגופי המצוי (והם אכן קרובי משפחה). הבדלי הזוויגים בין הזכר לנקבה קלים מאד: נקבות גדולות יותר מן הזכרים (וגופן עגול ומלא יותר). יתרה מכך, אצל הזכר, הסנפיר האנאלי התעגל והפך למעין צינור, בזמן שאצל הנקבה, מדובר בסנפיר משולש לכל דבר.
אצל הזכר, הצינור, הקרוי גנופודיום, משמש להולכת הזרע מגוף הזכר אל הנקבה. נקבה תגיע לבגרות מינית בגיל שישה עד שמונה שבועות ובכל עונה, היא תשריץ בין שלוש לארבע פעמים.
ההשרצה הראשונה אצל נקבה צעירה תכיל כתריסר דגיגים. לאחר מכן, תגיע נקבה פוריה למחזורים של 60 – 100 דגיגים בכל השרצה (!). נקבות מסוגלות לאכסן זרע בגופן על מנת לזווג אותו עם כל מחזור ביצים שהן מפתחות, בלי נוכחות של זכר בסביבה.
הביצים בוקעות בגוף הנקבה והדגים מושרצים החוצה כשהם חיים ושוחים. שיטה זו של רבייה יעילה בהרבה מהטלת ביצים והפרייה חיצונית, מכיוון שביצים עלולות להאכל, בעוד ששרצים בעלי יכולת שחייה עצמאית, מסוגלים להתחמק מטורפים ולשרוד. בתנאים טובים, תחיה הגמבוזיה בין שנתיים לשלוש.
היא מסוגלת להתרבות בכמויות עצומות ולהשתלט במהירות על כל בריכה שאליה היא תוכנס. עמידותה הרבה של הגמבוזיה, הגמישות שלה מבחינת תנאים סביבתיים והתיאבון העצום והבלתי נדלה שלה לזחלי יתושים הופכת אותה לדג חובה בכל בריכה ביתית.
מגדלים רבים שהתלוננו על בעיית יתושים בלתי פוסקת מספרים שהגמבוזיה הצליחה להשתלט על הבריכות ולנקות אותן לחלוטין מיתושים, דבר שהיווה הקלה מרובה לחובבי הבריכות.
את הגמבוזיה ניתן להכניס כמעט לכל בריכה או גוף מים, ובלבד שהוא איננו מחוטא ע"י כלור (כמו בריכות שחייה למשל) והוא מומלץ בחום כאמצעי עמיד ביותר לשליטה ובקרה בזחלי יתושים.
ניתן להשיג גמבוזיות בחוות דג הזהב החל מחודש אפריל ועד אמצע הקיץ
- כל התמונות בדף הן באדיבות וויקיפדיה