
שובונקין
ינואר 30, 2016
קוי
ינואר 31, 2016פילטרציה לבריכת נוי
מגדלים מתחילים רבים חושבים שפילטר לבריכה עובד ע"י הסרת חלקיקים פיזיים ולכלוך מהמים וע"י כך – הופך אותם לנקיים יותר. מדובר בשגיאה, למרות שחלק קטן מהלכלוך שצף במי הבריכה אכן ייעצר בפילטר.
הפילטר משמש בעיקר כמערכת טיהור שפכים קטנה לבריכת הנוי שלכם. במונחים פשוטים: המדיה שבתוך הפילטר יוצרת שטח פנים עצום, אשר הופך לבית למיליוני בקטריות "טובות".

זקוקים לייעוץ והכוונה? זקוקים לפילטר חדש לבריכה שלכם, או לטיפול תחזוקה לפילטר קיים? אנחנו כאן בשבילכם. מלאו את הטופס כדי לפנות למומחים של דג הזהב ונחזור אליכם!
כאשר חלקיקים, דוגמת הפרשות דגים, מזון עודף וחומר אורגני נרקב, נופלים לתחתית הבריכת נוי או מאגר המים, הם מתחילים להירקב, בעודם משחררים רעלים אל תוך המים. כאשר המים הללו עוברים דרך הפילטר, הבקטריה ה"טובה" מפרקת את הרעלים הבלתי – נראים הללו וממחזרת את המים לשימוש הדגים בבריכה.
*** שימו לב! הרעלנים (אמוניה, ניטריט, ניטראט ופוספאט) הנם בלתי נראים לעין הלא – מזויינת. יחד עם זאת, אפשר "לראות" את נוכחותם במים באמצעות ביצוע בדיקות מים תקופתיות לבריכה***
מערכות מתקדמות של פילטרים ומשאבות, יסירו גם חלקיקים מן המערכת באמצעות סינון פיזי (פרלון או ספוג) על מנת להצליל את המים. אבל עדיין חייבים לזכור שהתפקוד העיקרי של הפילטר הוא בפירוק החומרים הביולוגיים והרעלנים הבלתי נראים.
*** מים צלולים, הם לא תמיד מים נקיים!***
לכן, חיוני לקנות פילטר לבריכת נוי. רצוי להתאים אותו לגודל הבריכה ולנפח המים שלה, לכמות הדגים שאתם מעוניינים להכניס פנימה. התייעצו עם אנשי המקצוע שלנו כדי לקבל הצעות למערכת פילטרציה.
פילטר ביולוגי – כיצד זה עובד?
למרות שיש סוגי עיצוב רבים לפילטרים, העיקרון מאחורי כל הפילטרים הביולוגיים דומה. הם מכילים חומרי פילטרציה, שדרכם מי הבריכה עוברים 24 שעות ביממה (ללא הפסקה!)
כאשר מפעילים לראשונה פילטר בבריכת נוי , הוא ידרוש תקופת זמן של כחמישה עד שישה שבועות, עד שהבקטריה ה"טובה" תתיישב במדיה שבתוך הפילטרים (הפלסטיקים, הקרמיקה והספוג).
בקטריה זו תפרק אמוניה, אשר נוצרת כתוצאה מריקבון של חומר ביולוגי מת, ותהפוך אותה לניטריט.
כעת, בקטריה מסוג אחר תכנס לפעולה ותהפוך את הניטריט, שהוא חומר רעיל בפני עצמו, לניטראט – שהוא חומר לא מזיק (למעט מקרים של ריכוזים גבוהים במיוחד). הניטראט מהווה חומר דישון נהדר לצמחי בריכה אשר סופחים אותו.
האם כל בריכות הנוי צריכות פילטר?
לא. אם אינכם מעוניינים לגדל דגים, או שאתם מעוניינים לבנות בריכה "פראית" שבה המון צמחים ומספר מצומצם של דגים, תוכלו לוותר על הפילטר (שימו לב שייצוב בריכה כזו, ייקח כשנה עד שנה וחצי) בכל קונסטרוקציה אחרת, חוסר שימוש בפילטר יגרור תמותה של דגים והמון עוגמת נפש לכם.
סוגים שונים של פילטרציה ביולוגית
יש שלושה סוגים בסיסיים של פילטרים שיכולים לשמש אתכם בבריכת נוי שלכם. סוג הפילטר ישפיע על מיקומו במערכת:
פילטר גרביטציה סטנדרטי
פילטרים מסוג זה מוזנים ע"י משאבה והמים מוחזרים לבריכה באמצעות כוח המשיכה.
פילטרים אלו דורשים משאבת בריכה, אשר תזין אותם באמצעות צינורות. המים עוברים דרך הפילטר וחוזרים אל הבריכה.
במילים אחרות – הפילטר חייב להיות גבוה מן הבריכה ויש למקם אותו בנקודה שבה המים יוכלו לחזור בחופשיות אליה.
פילטר לחץ
פילטר לחץ יהיה אידיאלי לבריכות קטנות עד בינוניות. מדובר ביחידה אטומה שיכולה להיות ממוקמת מעל, מתחת או בתוך הבריכה בחלק מן המקרים. המשאבה המזינה את הפילטר יכולה להיות ממוקמת עליו או במרחק מסוים ממנו.
פילטר גרביטציה הפוך
פילטר מסוג זה יהיה אידיאלי בעיקר לבריכות נוי קוי ענקיות. מדובר בבריכה שהכינו בה מראש צנרת ניקוז בחלק התחתון שלה. המים יורדים דרך צנרת הניקוז אל הפילטר, שממוקם מתחת או בגובה שווה לגובה הבריכה ומוחזרים באמצעות משאבה חזרה.
תחזוקת הפילטר
כאשר רוצים לנקות את הפילטר, יש לשטוף אותו באמצעות מים הבריכה ולא מים מהברז. מי ברז מכילים בדרך כלל כלור, אשר יהרוג את הבקטריות ה"טובות" ששוכנות בתוך הפילטר.
יש לפצות על ניקוי הפילטר באמצעות הוספת זרזי בקטריות (ניתן לרכוש בחווה) שישחזרו במהירות את אוכלוסיית הבקטריות שנשטפה.
*** ניתן להשתמש בזרזי בקטריות גם כדי להאיץ את תהליך ה"התבגרות" של בריכה חדשה***
זכרו – ככל שהפילטר "בוגר" יותר, כך הוא יעיל יותר. לכן, יש לנקות את חומרי הפילטרציה (המדיות) רק כשהם כבר מתחילים לחסום את זרימת המים מרוב לכלוך וגם אז – מומלץ שלא לנקות את כל הפילטר אלא להשאיר חלק מהמדיה הביולוגית "מלוכלכת" לצורך אתחול מהיר יותר של מושבות הבקטריה.
באיזה פילטר לבחור?
בחוות דג הזהב תמצאו מגוון ענק של פילטרים לבריכות, מכל הסוגים והגדלים. כאשר אתם מתלבטים לגבי סוג הפילטר אותו תקנו, נסו לענות לעצמכם על השאלות הבאות:
- מה נפח הבריכת נוי שלכם? חישוב נפח הבריכה ייעשה באמצעות הכפלת האורך, הרוחב והעומק של הבריכה (בסנטימטרים) וחלוקת התוצאה ב – 1000 כדי לקבל כמות בליטרים.
- האם הבריכה שלכם עמוסה בדגים? כמה דגים ומה גודלם?
- האם יש לכם מקום בתוך הבריכה? מעל הבריכה? האם הבריכה כבר בנויה או שהיא בתהליכי בנייה עדיין (ואז יש אפשרות "לשחק" עם מיקום הפילטר).
- תמיד תבחרו מודל אחד גדול יותר מהמומלץ על האריזה עפ"י היצרן. זכרו שדגים גדלים!

זקוקים לייעוץ והכוונה? זקוקים לפילטר חדש לבריכה שלכם, או לטיפול תחזוקה לפילטר קיים? אנחנו כאן בשבילכם. מלאו את הטופס כדי לפנות למומחים של דג הזהב ונחזור אליכם!