
גמבוזיה
ינואר 29, 2016
חתול מתהפך
ינואר 29, 2016קורידורס סטרביי – Corydoras sterbai
מבוא והיסטוריה
הקורידורס סטרביי (Corydoras sterbai) הוא אחד המינים המרתקים במשפחת דגי השריון. הדג התגלה לראשונה בשנת 1962 על ידי החוקר אדוארד שטרבה באגן נהר גואפורה בברזיל, ומאז הפך לאחד מדגי האקווריום הפופולריים ביותר בקרב חובבי האקווריסטיקה.
משפחת דגי השריון, אליה משתייך הקורידורס סטרביי, מונה מעל 160 מינים שונים, כאשר כל אחד מהם מתאפיין בדפוסי צבע וצורה ייחודיים. המשפחה כולה מתאפיינת במבנה גוף מוגן על ידי לוחיות שריון, המעניקות להם הגנה טבעית מפני טורפים.
דג הקורידורס סטרביי זכה לפופולריות רבה הודות לצבעיו המרהיבים, אופיו השלו והתאמתו המצוינת לאקווריום הביתי. בטבע, הדג מאכלס נחלים ונהרות באגן האמזונס, שם הוא חי בלהקות ומשמש כמנקה טבעי של קרקעית הנחל.
מאפיינים פיזיים
הקורידורס סטרביי מתאפיין בגוף מוארך ושרירי, המכוסה בשריון עדין של לוחיות עצם. צבעו הבסיסי הוא חום-שחור עם נקודות לבנות בוהקות המכסות את כל גופו, כאשר בטנו בהירה יותר. אורכו המקסימלי מגיע לכ-6.5 סנטימטרים, כאשר הנקבות גדולות מעט יותר מהזכרים.
ההבדלים בין זכרים לנקבות ניכרים במספר מאפיינים: הנקבות גדולות יותר, עגלגלות יותר ובעלות בטן רחבה יותר, בעוד הזכרים קטנים יותר ורזים יותר. בנוסף, הסנפיר הגבי של הזכרים מחודד יותר מזה של הנקבות.
תוחלת החיים של הקורידורס סטרביי באקווריום מגיעה ל-5-8 שנים בממוצע, כאשר בתנאים אופטימליים הם יכולים לחיות אף יותר. הדגים מגיעים לבגרות מינית בגיל 6-8 חודשים, תלוי בתנאי הגידול.
בית גידול טבעי
בית הגידול הטבעי של הקורידורס סטרביי נמצא באזור האמזונס בדרום אמריקה, בעיקר בנהרות ונחלים קטנים בעלי זרימה מתונה. המים בבית גידולם הטבעי בדרך כלל צלולים עם טמפרטורה יציבה של 22-26 מעלות צלזיוס ורמת חומציות (pH) של 6.0-7.2.
קרקעית בית הגידול הטבעי מורכבת מחול דק, חצץ ועלים רקובים, המספקים מקור מזון עשיר בצורת אצות זעירות וחיידקים. הדגים חיים בלהקות של 20-30 פרטים ומבלים את רוב זמנם בחיפוש מזון בקרקעית.
שינויי העונות משפיעים משמעותית על התנהגות הדגים בטבע. בעונת הגשמים, כאשר מפלס המים עולה, הדגים נוטים להתרבות ולהרחיב את תחום מחייתם. בעונה היבשה הם מתכנסים באזורים עמוקים יותר.
דרישות אחזקה באקווריום
לגידול מוצלח של קורידורס סטרביי נדרש אקווריום בנפח מינימלי של 60 ליטר ללהקה קטנה. המים צריכים להיות נקיים ומסוננים היטב, עם טמפרטורה יציבה של 22-26 מעלות צלזיוס. חשוב לשמור על רמת חומציות (pH) בין 6.0 ל-7.2 וקשיות מים בינונית.
המצע המומלץ הוא חול דק או חצץ עדין שאינו פוצע את שפמי הדג בזמן חיפוש המזון. שכבת המצע צריכה להיות בעובי של לפחות 3-4 סנטימטרים. צמחייה טבעית, במיוחד צמחים בעלי עלים רכים, תספק מסתור ותחושת ביטחון לדגים.
מערכת הסינון צריכה להיות יעילה אך לא חזקה מדי, שכן הדגים מעדיפים זרימת מים מתונה. תאורה בינונית עד חלשה מתאימה ביותר, כאשר חשוב לספק אזורי צל באמצעות צמחייה או דקורציות.
התנהגות חברתית והתאמה לאקווריום קהילתי
הקורידורס סטרביי הוא דג להקתי מובהק ויש להחזיקו בקבוצות של לפחות 6 פרטים, אם כי להקה גדולה יותר של 8-12 פרטים תאפשר לראות התנהגות טבעית יותר. בלהקה, הדגים מפתחים היררכיה חברתית ומציגים התנהגויות מעניינות של תקשורת ושיתוף פעולה.
באקווריום קהילתי, הקורידורס סטרביי מתאים למגוון רחב של דגים שותפים, במיוחד דגים שוכני מים אמצעיים ועליונים. הם משתלבים היטב עם טטרות, דניות, גופי ודגי זהב קטנים. חשוב להימנע משיכון עם דגים אגרסיביים או דגים גדולים מדי שעלולים לראות בהם טרף.
התנהגות הלהקה כוללת חיפוש מזון משותף, מנוחה בקבוצות והתקבצות באזורים מוגנים של האקווריום. בזמן הרבייה, ההתנהגות החברתית מתעצמת והדגים מציגים ריטואלים מרתקים של חיזור.
תזונה והאכלה
תזונת הקורידורס סטרביי צריכה להיות מגוונת ועשירה. הדגים הם אוכלי כל (אומניבורים) המתמחים באיסוף מזון מהקרקעית. בטבע הם ניזונים מתולעים קטנות, חרקים, סרטנים זעירים ושאריות אורגניות.
באקווריום, יש להאכיל את הדגים 2-3 פעמים ביום בכמויות קטנות. המזון צריך לכלול טבליות שוקעות עשירות בחלבון, מזון קפוא כמו תולעי דם אדומות, ארטמיה ותולעים לבנות. חשוב להקפיד על מזון איכותי המכיל את כל רכיבי התזונה החיוניים.
תוספי מזון חשובים כוללים ויטמינים ומינרלים, במיוחד בתקופת הרבייה. מומלץ להוסיף מדי פעם ירקות מבושלים קלות כמו קישוא או מלפפון, המספקים סיבים תזונתיים חשובים.
רבייה וגידול צאצאים
רביית קורידורס סטרביי באקווריום אפשרית אך דורשת תשומת לב לפרטים. הבשלה מינית מתרחשת בגיל 6-8 חודשים, כאשר הטריגר לרבייה הוא לרוב שינוי בטמפרטורת המים והחלפת מים תכופה המדמה את עונת הגשמים.
תהליך ההטלה מתרחש כאשר הנקבה מצמידה 2-4 ביצים לאזור נקי בזכוכית האקווריום או על צמחים. הזכר מפרה את הביצים מיד והתהליך חוזר על עצמו עד להטלת 20-30 ביצים. הביצים בוקעות לאחר 3-4 ימים בטמפרטורה של 24-26 מעלות.
גידול הדגיגים דורש תשומת לב מיוחדת. בשבועות הראשונים יש להאכילם במזון זעיר כמו אינפוזוריה וארטמיה שזה עתה בקעה. חשוב לשמור על איכות מים גבוהה במיוחד בתקופה זו ולבצע החלפות מים קטנות ותכופות.
בריאות וטיפול במחלות
דג בריא מתאפיין בצבעים חיים, תיאבון טוב והתנהגות פעילה. סימני מחלה כוללים אכילה מופחתת, התבודדות מהלהקה, נשימה מואצת או שינויים בצבע הגוף. חשוב לעקוב אחר התנהגות הדגים באופן קבוע כדי לזהות בעיות בשלב מוקדם.
המחלות הנפוצות ביותר כוללות זיהומים חיידקיים, טפילים חיצוניים ופטריות. מניעה היא המפתח לבריאות טובה: שמירה על איכות מים גבוהה, תזונה מאוזנת והימנעות מצפיפות יתר באקווריום יפחיתו משמעותית את הסיכון למחלות.
בעת הכנסת דגים חדשים לאקווריום, חיוני לבצע הסגר של לפחות שבועיים במיכל נפרד. תקופה זו מאפשרת מעקב אחר בריאות הדגים ומניעת העברת מחלות לאוכלוסייה הקיימת.
טיפים מתקדמים לחובבים
אקלום נכון של דגים חדשים הוא קריטי להצלחה. מומלץ להשתמש בשיטת הטפטוף, בה מוסיפים בהדרגה מים מהאקווריום המיועד לשקית האקלום במשך כשעה. תהליך זה מאפשר לדגים להסתגל לפרמטרים החדשים של המים בצורה מיטבית.
צילום ותיעוד התפתחות הדגים יכול להיות כלי חשוב למעקב אחר בריאותם וגדילתם. מומלץ לצלם את הדגים בתנאי תאורה טובים ולתעד שינויים בגודל, צבע והתנהגות. תיעוד זה יכול לסייע באיתור בעיות מוקדם ככל האפשר.
שילובים מעניינים באקווריום יכולים לכלול מינים שונים של קורידורס יחד, כל עוד נשמר המרחב המתאים לכל להקה. חשוב לזכור שלמרות שמינים שונים יכולים לחיות יחד, כל מין יעדיף להתלהק עם בני מינו.
האכלה מתקדמת יכולה לכלול הכנת תערובות מזון ביתיות המותאמות במיוחד לצרכי הדגים. שימוש במזון חי מגודל בבית, כמו תולעי מים או דפניה, יכול להעשיר משמעותית את תזונת הדגים ולשפר את בריאותם הכללית.